Zatepľujeme fasádu polystyrénom: čo by ste mali vedieť

04.12.2018 09:56

Zatepľujeme fasádu polystyrénom: čo by ste mali vedieť

 
Expandovaný, teda penový polystyrén je dnes bezpochyby najobľúbenejší a najrozšírenejší tepelný izolant na zatepľovanie fasád budov. Čo by ste mali vedieť, aby vám na dome poslúžil čo najlepšie?
 
Polystyrén za svoju popularitu vďačí najmä nízkej obstarávacej cene, výborným tepelnoizolačným vlastnostiam, nízkej objemovej nasiakavosti, hygienickej neškodnosti a pri správnom použití aj vysokej životnosti. Prinášame vám najdôležitejšie zásady pri zatepľovaní polystyrénom, aby ste sa nenechali oklamať a zároveň maximálne zúročili všetky pozitívne vlastnosti tohto materiálu.
 

Nie každý polystyrén sa hodí na fasádu

Či už zatepľujete svojpomocne alebo si zavoláte odborníka, je dobré mať od začiatku aspoň základný prehľad o tom, aké expandované polystyrény (EPS) možno kúpiť a použiť na zateplenie. V súčasnosti je na trhu dostupný široký sortiment polystyrénových dosiek určených na rozličné druhy tepelných izolácií – od podlahy až po strechu.

Na zatepľovanie fasád sú určené dosky s označením EPS70F, EPS80F, príp. EPS100F. Písmeno F hovorí, že ide o fasádne dosky, a čísla 70, 80, a 100 informujú o pevnosti v tlaku. Čím vyššie číslo, tým väčšia je pevnosť a pravdaže, vyššia je aj cena. Vo všeobecnosti však platí, že EPS70F je na Slovensku štandard.

Rozhodne sa nenechajte zlákať zdanlivo výhodnou cenovou ponukou, avšak za cenu dosiek s nižšou pevnosťou alebo platní s označením S (EPS70S či EPS100S), ktoré sú určené na zatepľovanie striech a podláh.

"Môžete sa stretnúť ešte s tzv. sivým polystyrénom. Ide o vylepšenú verziu klasického polystyrénu s pridaním grafitových častíc, vďaka čomu má materiál lepšie tepelnoizolačné vlastnosti," vysvetľuje Stanislav Sedlár, spolumajiteľ nitrianskej firmy Slovizol, s.r.o. Spoločnosť má v ponuke napríklad i biely polystyrén EPS80F a sivý EPS80F Graphite – sivý bude síce o čosi drahší, zároveň však zateplí dom zhruba o 20 percent efektívnejšie.

 

Čím hrubší, tým lepší

Samozrejme, hrúbka izolácie je pre každý dom individuálna, no platí – čím viac, tým lepšie. Aj v tomto prípade sa pritom treba mať na pozore pri posudzovaní ponúk, keďže niektoré firmy niekedy odporučia nedostatočnú hrúbku zateplenia, aby mali čo najnižšiu cenu. Všeobecne možno odporučiť, aby bola pri zateplení domu hrúbka izolácie 150-300 milimetrov pri použití EPS70F.

Nenechajte sa zlákať lacnými ponukami s hrúbkou izolácie 30-40 mm. Pri polystyrénových izolantoch sa preukázalo, že pri zateplení s hrúbkou 10 až 60 mm dochádza ku kondenzácii vodnej pary medzi stenou a izolantom a následne k poruchám konštrukcie. Ak sa teda chcete vyhnúť navlhnutým stenám a plesniam, investujte na začiatku viac. Nielenže predídete nepríjemnostiam vyplývajúcim z nedostatočne hrubej izolácie, ale zároveň ušetríte za energie ešte viac.

 

Správne aplikovanie

V tomto prípade platí jednoduchá rada. Ak so zatepľovaním nemáte skúsenosti alebo ich máte málo, nechajte aplikovanie na odborníkov. O zatepľovaní máme často skreslené predstavy, a tak sa do lepenia polystyrénu púšťame neraz sami, aby sme ušetrili. A napokon, žiaľ, prerobíme.

Viete napríklad, že penový polystyrén dlhodobo neodolá teplotám nad 70 °C ani pôsobeniu organických rozpúšťadiel? A čo to znamená v praxi? Nevkladať polystyrén pod tmavé parapetné plechy, nepoužívať tmavé fasádne farby, zamedziť priamemu kontaktu dosiek s organickými rozpúšťadlami (acetón, syntetické riedidlo či farby), ktoré polystyrén okamžite rozpustia, atď. Takisto treba myslieť na dostatočne nízku povrchovú vlhkosť podkladu a použiť správne lepidlo. Ak máte v ktoromkoľvek z týchto krokov pochybnosti, nechajte si dom zatepliť odborníkom.

 

Bezpečné zateplenie

"Zateplenie s použitím polystyrénu je absolútne bezpečné a nemá žiadny vplyv na zdravie človeka. Práca s polystyrénom je jednoduchá a veľmi komfortná, najmä pri použití elektrických rezačiek na EPS. Neobsahuje žiadne škodlivé látky, povedzme formaldehydy ani iné agresívne a prchavé materiály, ktoré môžu negatívne pôsobiť na ľudské zdravie. Pri polystyréne sa nemusíte obávať ani vdýchnutia malých čiastočiek, ktoré zostávajú natrvalo v pľúcach a môžu byť zdrojom vážnych ochorení. Tomu zodpovedá aj pracovné oblečenie, ktoré môže byť úplne ľubovoľné, a netreba pri práci mať ochranný oblek, rukavice alebo respirátor, ako je to pri niektorých iných izolačných materiáloch. Doslova môžete zatepľovať v plážovom oblečení," dopĺňa S. Sedlár.
 

 

Kontakt

JUNADO Stavebné centrum

junado@junado.sk

www.junado.sk
junado@junado.sk
Vašinova 61
(areál 1.Pražská)
Nitra
949 01

Otváracie hodiny:
Pon - Pia 07:00 - 15:30
So, Ne - zatvorené

+421 905 139 930
whatsapp/viber : +421 905 139 930

Vyhľadávanie

JUNADO Fasádne a sadrokartónové študio © 2023 Všetky práva vyhradené.

JUNADO Stavebné centrum junado@junado.sk